fbpx

Může vzniknout po odstranění tetování laserem jizva?

 

Jednou z největších obav osob zvažující či podstupující laserové odstranění tetování je strach, zda nebudou mít po ošetření jizvu. Existuje však mnoho kroků, které můžete podniknout před a po ošetření pro prevenci vzniku jizev.

Před ošetřením:

1. Zvolte správný laser

Nejnižším rizikem vzniku jizvy disponují ze všech typů laserů pouze aktivní lékařské Q-switched ND: YAG lasery s vlnovými délkami 1064, 532, 660 a 585 nm. U alexandritových (755 nm) či rubínových laserů (694 nm) je riziko vzniku jizvy mnohem vyšší. Cena opravdu kvalitních depigmentčních laserů nebývá nižší než 1 mil. Kč. Více informací o typech laserů používaných pro odstranění tetování naleznete zde.

2. Pijte hodně vody

Přijímáním dostatečného množství vody pomůžete lepšímu odplavení rozstřeleného tetovacího pigmentu lymfatickým systémem a zlepší se také rychlost obnovy pokožky.

3. Užívejt vitamíny

Vitamin E a zinek pomáhají urychlovat hojivé procesy.

4. Trvejte na znecitlivění

Vždy požadujte při laserovém zákroku také ošetření německou chladící platformou, která se používá před, během i po laserovém odstranění tetování. Přístroj oblast znecitliví a současně sníží riziko vzniku jizev, termálního poškození tkáně, erytému (začervenání) a edému (otok). Účinnost přístroje je podložena desítkami klinických studií. Více informací naleznete zde. Pokud jste extrémně citliví, přijďte na ošetření s 45 minutovým předstihem a požádejte o aplikaci znecitlivující masti, nikoliv injekci, protože podkožní aplikace lidokainu může zvýšit pravděpodobnost vzniku jizvy.

 5. Nekuřte

Kouření může výrazně snížit úspěšnost laserového odstranění tetování a to až o desítky procent. Současně se také snižuje regenerační schopnost pokožky. Snažte se proto kouření výrazně omezit před i po ošetření. Totéž platí i pro alkoholické nápoje.

6. Rozhodněte se pro kvalifikovaného ošetřujícího

Žádejte, aby ošetření prováděl výhradně lékař nebo zdravotní sestra s řadou let praxe v oboru práce s lasery.

Může být pro vás zajímavé  Odstranění tetování laserem a imunitní systém

Po ošetření:

7. Dodržujte doporučené instrukce

Nejdůležitější, co můžete osobně udělat pro minimalizaci rizika vzniku jizvy, je pečlivě dodržovat instrukce, které se týkají péče o ošetřenou oblast po aplikaci laseru. Čím zkušenější pracoviště zvolíte, tím lepší a ověřenější způsoby domácí péče obdržíe. Pokud by se vyskytl jakýkoliv problém, neprodleně kontaktujte ošetřující zdravotnický personál, který zákrok prováděl, jelikož pouze zde obdržíte relevantní informace týkající se laserového odstranění tetování. Jiný lékař či pracoviště, který nemá s laserovým odstraněním tetování či s laserovými zákroky obecně zkušenosti, Vám v této záležitosti nedokáže adekvátně poradit.

8. Nestrhávejte si stroupky

Pokud se Vám po ošetření utvoří stroupek, dopřejte mu dostatek času pro jeho samovolné odloučení.

9. Nepoužívejte antibakteriální mýdlo

Antibakteriální mýdlo může způsobit podráždění a zánět.

10. Nepropichujte puchýřky

V případě výskytu puchýřku po ošetření jej nikdy nepropichujte a učiňte vše proto, aby nepraskl. V opačném případě si do oblasti můžete zanést infekci.

11. Vyhněte se UV záření

Při nedodržení omezení UV záření (slunce, solarium) na ošetřené oblasti se vystavujete zvýšenému riziku vzniku pigmentových změn i jizev. Místo aplikace kryjte vhodným oděvem nebo UV oblečením (např. UV rukávy pro oblast tetování na ruce). Můžete používat i náplast a po odhojení ošetřené oblasti krémy s SPF 50.

12. Relaxujte

Ve dnech bezprostředně po zákroku se vyhněte větší sportovní námaze a činnostem, při kterých vystavujete ošetřenou oblast nárazu nebo poranění.

13. Následující ošetření absolvujte s dostatečným rozestupem v řádu minimálně několika týdnů.

Pro efektivní aplikaci laseru musí být pokožka zcela odhojená, tzn. bez stroupků či šupinek suché kůže.

5/5 - (1 vote)
Sdílejte informace o odstranění tetování.
Sdílet na Facebooku
Sdílet na Linkdinu
Máte dotaz?
>

nezávazná konzultace

Objednat se

Pro přesnou kalkulaci odstranění tetování laserem nám prosím zašlete Vaší fotografii pomocí tohoto kontaktního formuláře s přiloženým metrem a stářím Vašeho tetování. Do 48 hodin Vám zašleme konečnou cenovou nabídku přesně pro Vás.
× Poradíme Vám